Zenmeditatie

Gerhard Brüggeman (1948) heeft de zen-opleiding werd gevolgd bij Maarten Houtman (Tao Zen) in de legendarische ‘Kosmos’ in Amsterdam en bij diverse leraren uit binnen- en buitenland. Omdat Zen voortkomt uit het Boeddhisme is er een tweede tak, bekend als Zen-boeddhisme, daarom diende ook de zen-boeddhistische kant diep onderzocht te worden.

De cursussen en meditaties die Gerhard geeft in Nieuw Zenit zijn geschoeid op beide richtingen hetgeen tamelijk uniek is. Daarbij wordt deze nog mede-onderbouwd vanuit de Advaita Vedanta, de richting van het Mystiek Hindoeïsme, daar ook hierin, en wel zonder omhaal, het wezen van zen is terug te vinden. Ook spelen diverse meesters uit andere tradities binnen de cursus mee wanneer zij het wezen van zen verduidelijken en ver-levendigen. Dit alles geeft een behoorlijk andere kijk op de wereld zoals die zich in het Westen, schijnbaar, aan ons vertoont.

Vanaf 1996 geeft Gerhard zen-cursussen in Noord-Holland (Alkmaar, Hoorn, Amsterdam, Bergen en Haarlem), vanaf 2013 nog uitsluitend in Alkmaar.

Wat is zen?

Zen is oefening en Weg in waarnemendheid, een helaas bijzondere staat om in de wereld te staan. Normaliter is onze blik dynamisch: gedachtes vliegen rond, deze wekken gevoelens op, en als zij sterk genoeg zijn worden zij emoties. Dit is in het lichaam vast te stellen in: stampvoeten, juichen, geschreeuw, gehuil, een blos op de wangen, etc. Naast deze dynamische blik toont de wereld met zijn objecten en gebeurtenissen zich als statisch, bijna als absoluut.

Zen, (Chan) letterlijke vertaald meditatie, gaat terug naar de bron en deze is niet het mentale, maar de ruimte waarin denken, gevoelens en emoties verschijnen en verdwijnen namelijk het bewuste-zijn. Deze ruimte is statisch en niet zoals boven genoemd dynamisch. Nu worden de objecten en gebeurtenissen dynamisch in hun komen en gaan, in hun geboorte, ziekte verval en dood. (‘Beweging is dingen’ zegt de Boeddha).


Waarom zen-meditatie?

Op de vraag: “Waarom kom je hier eigenlijk” (de wezenlijke vraag van alle zenleraren door de eeuwen heen) levert vaak op: rust in mijzelf, anti-stress, ik zit tegen een burn-out aan, zelfstandiger in het leven staan, minder of geen slachtoffer zijn, ik kan mij slecht concentreren. Eigenlijk allerlei problemen die verhinderen om innerlijk thuis te komen. Als leraar beloof ik je dat je op al deze punten in dertien weken vorderingen tot forse vorderingen zult maken. In hoeverre, wordt voor een belangrijk deel bepaald door je eigen inzet. Na ervaring van bijna dertig jaar als manager in diverse management-functies in het bedrijfsleven, maakt dat ik tijdens de training met praktijkgerichte adviezen kom.

Daarnaast, en dat wordt zelden als antwoord op de vraag gegeven, ‘Ik sta wel in de wereld maar ben niet van deze wereld, hoe kom ik thuis?’ Ook mensen met deze vraag vinden hier hun weg.


Spreekt dit je aan?

Boek dan deze cursus. Weet, er zijn slechts tien plekken te vergeven. Twijfel je kom dan op de eerste cursusavond. (kosteloos, wel met het risico dat dan de cursusplaatsen bezet zijn zodat het bij deze ene avond moet blijven.)

Aanmelden: gbruggemann@mac.com of tel.: 0646271559

Informatie: http://www.zen-meditatie.com

Gerard.jpg

 

logo50dpi.png

 

Spoorstraat 62

1815 BL Alkmaar

tel.: 06-20939413

 

info@nieuwzenit.nl

www.nieuwzenit.nl

stadsverlichting.jpg

Contact Formulier

Persoonlijke gegevens

Ongeldige invoer
Vul u naam in
Vul u achternaam in
Ongeldige invoer
Ongeldig e-mail adres
Ongeldige invoer